Jeg har lavet en ny film (vistnok den korteste indtil nu), denne gang filmet i Sydslesvig og omhandlende sagnstof om klerken Poppo, der nok mest er kendt for at omvende Harald Blåtand, men som også – ifølge lokale sagn – omvendte de lokale hedninge ved Popholt. Se med her!
Anmeldelse af bog om skandinaver i Boerkrigen
Jeg har for Critique anmeldt Peter Agerbo Jensens bog om skandinaverne i Den anden Boerkrig, ikke mindst dem, der var aktive i Det skandinaviske Korps. Bogen kan anbefales!
Adam Wagner
Udsendelse om Thyre Danebod
Jeg har netop færdiggjort en lille udsendelse, hvor jeg går lidt i dybden med kilderne til dronning Thyre Danebod og med diskussionerne om hende og hendes rolle.
Anledningen var offentliggørelsen af de undersøgelser af bl.a. den store Jelling-sten og Læborg-stenen, der viste, at de to stens runer begge var ristet af samme runerister, nemlig Ravnung-Tuve. Eller måske rettere den måde, hvorpå resultaterne blev præsenteret for offentligheden, idet det nærmest blev udlagt som om, Thyre helt havde været glemt eller overset.
Dette er så blevet en kærkommen anledning til at diskutere mundtlig tradition og de berettende middelalderlige kilder.
Se en oversigt alle mine film her.
Ny udsendelsesrække
Under ‘Lyd og billede‘ har jeg tilføjet en ny side med plads til den nye række af udsendelser, hvor jeg besøger og taler med andre, der har noget spændende at berette om dansk og nordisk historie i bred forstand. Den første (og indtil videre eneste) udsendelse er en samtale med kulturredaktør Hans Christian Davidsen om dennes seneste bog Nazisternes sidste tilflugt.
– Adam Wagner
‘I pressen’
Jeg har nu tilføjet undersiden ‘I pressen’, der kort og godt skal gøre det lettere at finde artikler fra dagspressen, hvori jeg og mit arbejde har været omtalt, eller hvortil jeg er blevet interviewet.
– Adam Wagner
Om Benedict Andersons “forestillede fællesskaber”
Jeg har netop på min historiske netlogbog, “Fra dunkle væld”, offentliggjort et indlæg om sociologen Benedict Andersons kontroversielle teori om nationerne som moderne forestillede fællesskaber.
– Adam Wagner
Citeret om Benedict Anderson
Jeg er blevet interviewet til en artikel om Benedict Andersons værk Forestillede fællesskaber (Imagined Communities), der blev trykt i Kristeligt Dagblad den 11. april 2023 (under titlen ‘Ukraine-krig viser, at folk stadig vil dø for deres land’).
Benedict Andersons teser om, hvordan og hvorfor “nationalismen” voksede frem efter den franske revolution har haft meget stor indflydelse i de fyrre år, der er gået siden værkets første udgivelse.
Jeg blev interviewet som en af de historikere, der har kritiseret Andersons teser (bl.a. i min bog Danskhed i middelalderen), men i artiklen gør jeg nu også rede for, hvad jeg finder brugbart i Andersons værk.
I artiklen medvirker i øvrigt historikerne Michael Böss og Uffe Østergård.
Artiklen er også lagt på internettet, men der er den i skrivende stund kun tilgængelig for avisens abonnenter (dog kan andre nogle gange få gratis adgang i op til en måned).
– Adam Wagner
Tolkien og det mytiske Jylland – en anmeldelse
Jeg har anmeldt Casper Clemmensens bog Tolkien og det mytiske Jylland for Årsskriftet Critique. Der er både ris og ros, og jeg skriver bl.a.:
Clemmensen stiller sig for ofte tilfreds med enkle påstande eller forklaringer og går nogle steder uden om vigtige diskussioner, der kunne nuancere billedet eller gøre læseren klogere. De lidt for mange småfejl eller unøjagtigheder peger i samme retning.
Til gengæld er stoffet spændende, Clemmensen har sat sig ind i et meget bredt emnefelt, og han introducerer en for danske læsere særdeles vedkommende viden om Tolkiens interesse for de gamle jyder og den oldtidsarv, som er fælles for danske og englændere. Og han gør det med overskud, højt humør og indlevelse.
Ny miniserie
I denne serie i to dele fortæller jeg om johanniterne, hospitalsordenen, der også var en ridderorden. Det gør jeg med udgangspunkt i klosterruinerne i Antvorskov og med inddragelse af ordenens fæstning på Rhodos.
– Adam Wagner
Artikel i ‘Ale’ om Runemo
Mine undersøgelser af Runemo i fjor er nu også blevet til en artikel i Ale – historisk tidskrift för Skåne, Halland och Blekinge (nr. 1/2 2022, s. 29-39), som udgives af de skånske landskabers historiske og arkæologiske forening i samarbejde med det historiske museum ved Lunds universitet.
Artiklen kan kun læses i det trykte tidsskrift, men det kan man jo evt. tegne abonnement på via Ales hjemmeside.
– Adam Wagner