Lyd og billede

Podcast om “Historien om Danmark”: En podcast lavet af Årsskriftet Critique i 2017, formet som en samtale mellem Christian Egander Skov og Adam Wagner.

Filmserie om julens væsner: I seks korte afsnit, lagt ud hen over julen 2021-22, fortæller Adam Wagner om hhv. nissen, Goen, julebukken, Ahasverus, troldene og julesvendene.

Film om Bavnehøj: Adam Wagner besøger Falsters højeste punkt, der også er en gravhøj fra bronzealderen og en gammel bavnehøj. Desuden fortælles der om Ulbjerg, som engang var Falsters højeste naturlige punkt, men som nu er gravet væk.

Film om Runemo: En dokumentarserie i ni afsnit om Runemo, den sagnomspundne klippe i Bleking med en trapgang, hvorpå man i århundreder troede, der fandtes runer. Adam Wagner undersøgte stedet i sommeren 2021.

Film om Angantyr og holmgangen på Samsø: En af de store fortællinger, der går igen både i islandske sagaer og i Saxos Danmarkshistorie er kampen på Samsø mellem Angantyr og hans brødre, der alle er bersærker, og så Pile-od og Hjalmar.

Udsendelse om johanniterne: En miniserie i to dele om johanniterne, som både var en hospitals- og en ridderorden. Der berettes med udgangspunkt i Antvorskov klosterruin og trækkes tråde til borgen på Rhodos. Der vises optagelser fra begge steder.

Film om dødedansen: Dødedansen, hvor dødninge dansende tager de levende med sig, blev et udbredt motiv i senmiddelalderen. Herhjemme er det bedst bevarede eksempel et kalkmaleri i Nørre Alslev kirke.

Film om Kanhave-kanalen: Her berettes der om denne kanal på Samsø, som blev lavet i 726 i germansk jernalder og hvis formål må have været at beskytte indsejlingen til Aarhus-bugten, Lille Bælt og Store Bælt. Altså et af dansk oldtids helt store ingeniørarbejder.

Film om Horsejageren: Ifølge gamle sagn fra Falster huserer der et skrækindjagende væsen ved navn Horsejageren i nogle af skovene. Horsjageren mentes at have sit bo dybt inde i Vålse Vesterskov, i Store Bondekirke.

‘Den lille Pige med Svovlstikkerne’ på dukketeater: Dette kan ses som et stykke levende kulturhistorie på et af Alfred Jacobsens smukke teatre, eller fordi H.C. Andersens eventyr er så gribende.

På besøg: En påtænkt række af udsendelser, hvor jeg besøger folk, der har noget spændende at fortælle om et emne inden for dansk og nordisk historie i bred forstand. Indtil videre er der een udsendelse i serien.

Thyre Danebod: En faktamættet udsendelse i tre dele, hvor jeg går lidt dybere ned forskningshistorien om og kilderne til Thyre Danebod. Baggrunden er Nationalmuseets undersøgelse fra 2023 af nogle af de runesten, hvor Thyre er nævnt.

Helligbæk og Døbestenen: I denne korte film besøger jeg de to steder i Sydslesvig, som ligger meget tæt på hinanden, og som begge i sagnene er knyttet til Poppo og dermed til fortællingen om, hvordan danerne blev kristne.